Terug naar overzicht
17 november 2016

Wachten op woonlening heeft geen zin.

De verkoopgolf die de obligatiemarkten vorige week na de overwinning van Donald Trump overspoelde, houdt aan. “De bocht naar hogere rente is ingezet”, denkt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte. “Wie wil lenen voor een huis, moet niet meer wachten.”

Kopen
Bericht delen:
Wachten op woonlening heeft geen zin.

De zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft op de obligatiemarkten een schockeffect veroorzaakt. “Trump heeft, ook nog afgelopen weekend, beloofd om fors te investeren in infrastructuurwerken, de belastingen te verlagen en de defensie-uitgaven te verhogen”, legt Peter Vanden Houte uit. “Dat komt dus neer op een sterke stimulus van de economie. En dat zal twee effecten hebben. Enerzijds zal dat het begrotingstekort de hoogte instuwen. Anderzijds zal de economie oververhit geraken, met als gevolg dat de lonen en de inflatie stijgen. En dat betekent dus hogere rentes.” De rente op 30-jarige Amerikaanse staatsobligaties steeg voor het eerst sinds januari boven 3 procent.”

Ook in België

Opvallend, ook in Europa stijgt de rente vlotjes mee. Een Belgische staatsobligatie (10 jaar) leverde gisteravond 0,76% op, een kleine week geleden was dat amper 0,40 procent. Eind september bereikte de Belgische rente met 0,09 procent een dieptepunt. Vandaag staat die rente al achtmaal hoger. Dezelfde trend tekent zich af bij de Duitse ‘Bund’. “In anderhalve maand is de rente op een Bund gestegen van -0,15 procent naar 0,35 procent”, zegt Peter Vanden Houte. “Een stijging met 50 basispunten, en dat is vrij veel. Ook al staat de rente momenteel nog altijd op een historisch laag peil.”

Volgens de ING-hoofdeconoom ligt niet alleen Trump aan de basis van deze renteklim. “Je hebt natuurlijk een zeker besmettingseffect dat vanuit de VS komt. Maar ook de ECB speelt een rol. De laatste tijd is de centrale bank ambivalenter over haar monetaire politiek. Het is duidelijk dat ze in december een verlenging van haar inkoopprogramma (van obligaties) zal aankondigen, maar dat programma zal in 2017 geleidelijk afgebouwd worden. Dat zal leiden tot een normalisering van de rente. Die rentestijging zal niet in één rechte lijn gaan, dat zal eerder een hobbelig pad worden. Er zijn in Europa nog een aantal moeilijke klippen te nemen. Denk maar aan de verkiezingen in Nederland en Frankrijk in 2017 en het Italiaanse referendum.”

Duurdere woonkredieten

Als de rente in de lift zit, zal dat ook niet zonder gevolgen blijven. Zo is de rente voor woonkredieten al aan het stijgen. “Het dieptepunt van de rente ligt achter ons. Wie nog een woonkrediet wil aangaan, moet niet langer wachten”, benadrukt Peter Vanden Houte (ING). Sommige grootbanken hebben hun geafficheerde rentevoeten al lichtjes verhoogd. De spaarder hoeft echter niet te rekenen op een betere vergoeding voor zijn spaargeld. Want de kortlopende rente, die richtinggevend is voor de rente op spaarrekeningen, staat nog negatief.

Bron: Cibweb via De Morgen

De sleutel tot een succesvolle verkoop begint met een professionele schatting!

Andere blogartikels

Alle artikels