Terug naar overzicht
10 december 2020

Hypothecaire lening, hypothecair krediet, hypotheek of hypothecaire volmacht?

Als je plannen hebt om een ​​vastgoed aan te kopen, ga je in de meeste gevallen bij de bank langs om een ​​hypothecaire lening aan te vragen. Maar een lening wordt soms verward met aanverwante begrippen. We leggen het je uit.

Kopen
Bericht delen:
Hypothecaire lening, hypothecair krediet, hypotheek of hypothecaire volmacht?

Hypothecaire lening

Eigenlijk spreekt men dikwijls over een lening, terwijl het technisch over een krediet gaat. In de praktijk is het verschil tussen de lening en het krediet niet altijd zelfs duidelijk. Bij een lening wordt het volledige kapitaal onmiddellijk ter beschikking gesteld. Je bent als ontlener verplicht het kapitaal op geregelde terug te betalen op de wijze, samen met een intrest in procent. Je weet welk bedrag je nodig hebt. Je krijgt het bedrag onmiddellijk én je betaalt het bedrag in schijven terug. Bij een lening voorzie niet meteen dat je later nog een bepaald bedrag zal nodig hebben.

Kredietopening

Bij een kredietopening krijgt u als kredietnemer het recht van de financiële instelling om een ​​bepaald bedrag te bepalen dat een bepaalde zelfs een onbepaalde tijd biedt. Het is als het ware een kredietlijn. Eens je het bedrag opneemt, ben je verplicht het krediet zoals afgesproken terug te betalen. En dit samen met een intrest in procent. Maar je kan het overeengekomen bedrag zo dikwijls terug opnemen als je wil, zolang je het totale bedrag van de kredietlijn maar niet overschrijdt. Heb je een deel van het totaal bedrag terugbetaald? Dan kan je het weer opnieuw opnemen. De duur van de kredietopening is meestal onbepaald en de rentevoet van de opname (s) is enorm veranderlijk.

De hypotheek

De hypotheek is een juridisch mechanisme dat ervoor zorgt dat een bank bevoorrecht wordt om zich op de koopsom te beroepen bij de verkoop van onroerend goed. De opbrengst van de verkoop wordt dan in de eerste plaats aangewend om je schuld als kredietnemer terug te betalen. Deze bevoorrechte positie als schuldeiser wordt bekendgemaakt op het Kantoor Rechtszekerheid (het vroegere ‘hypotheekkantoor’), zodat belanghebbende mensen daarvan kennis kunnen nemen. De hypotheek wordt gevestigd via een notariële akte, de ‘hypothecaire kredietakte’. Het is de notaris die ervoor zorgt dat – na de ondertekening van de akte – de hypotheek wordt ingeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid. En niet onbelangrijk: de hypothecaire kredietakte is voor de bank een uitvoerbare titel. Dat heeft tot gevolg dat de bank bij een wanbetalingsbeslag kan worden gevraagd op het onroerend goed.

De hypothecaire volmacht

Bij een hypothecaire volmacht geef je aan de bank de toelating om een ​​hypotheek te nemen zodra deze dat nodig vindt. Er is bij een hypothecaire volmacht dus nog geen sprake van een hypotheek. Het gaat om de toelating om een ​​hypotheek te nemen, indien dit nodig zou zijn. Een hypothecaire volmacht wordt meestal gebruikt om de kosten van de hypotheekvestiging te drukken. De kosten van een hypothecaire volmacht zijn lager dan de kosten van een hypothecair krediet: geen hypotheekrechten, slechts € 50 registratierecht, één vierde ereloon van de notaris. Maar voor de bank is er wel een nadeel: minder zekerheid. Wanneer de bank effectief een hypotheek wil nemen, kan het te laat zijn. De bank staat daarom in de praktijk alleen toe voor waarin ze vertrouwen heeft.

De sleutel tot een succesvolle verkoop begint met een professionele schatting!

Andere blogartikels

Alle artikels