Terug naar overzicht
01 juli 2019

Asbest? Niet zo best!… Zo pak je het aan!

Hoe weet je of je dak asbest bevat? En mag je een asbestdak ontmossen? Hoe ga je er het best mee om en wat zijn de sancties zijn als de regels rond asbestdaken niet worden opgevolgd.

Vastgoedadvies
Bericht delen:
Asbest? Niet zo best!… Zo pak je het aan!

Hoe herken je het?

Mag je je dak ontmossen? Daarvoor moet je eerst weten of je dak asbesthoudend is. Je kan zelf een aantal dingen checken om dit te weten te komen. Niet-asbesthoudende vezelcementtoepassingen herken je aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’, wat staat voor New Technology. Hebben je golfplaten een afgesneden hoek? Ook dan zijn ze vrij van asbest. Daarnaast hebben niet-asbesthoudende golfplaten een verstevigingsbandje om ze te onderscheiden van golfplaten die wel asbest bevatten.

Vind je deze aanwijzingen niet meteen? Test dan of de vezels gloeien als je er met een vlam over gaat. Gloeien ze maar worden ze niet vernield door de vlam? Dan heb je waarschijnlijk met asbest te maken. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kan je bij erkende laboratoria terecht. Die geven je 100% uitsluitsel.

Ontmossen

Geen asbesthoudend dak? Goed nieuws! Jij hoeft je geen zorgen te maken en kan gerust ontmossen. Is er daarentegen wel asbest aanwezig, dan is er helaas maar één oplossing: je dak vernieuwen. Door afborstelen, schuren of hogedruk- en stoomreiniging wordt het asbestmateriaal beschadigd en verspreiden vrije asbestvezels zich via stof of nevel naar de omgeving. Wanneer die vezels opdrogen, komen ze in de lucht terecht en belanden ze al snel diep in de longen. Niet de bedoeling dus!

Moet asbest verwijderd worden?

Voorlopig is asbest verwijderen niet verplicht. Omdat studies hebben aangetoond dat asbestvezels door veroudering en verwering minder binden en loslaten, besloot de Vlaamse regering tegen uiterlijk 2040 Vlaanderen wel asbestveilig te maken. Je kan daardoor op een financiële tegemoetkoming rekenen als je asbest laat verwijderen.

Zelf verwijderen?

Hechtgebonden toepassingen in goede staat mag je zelf verwijderen met de nodige voorzorgsmaatregelen. Je kan echter ook beroep doen op een erkende aannemer. Let er daarbij wel op dat de werknemers over het jaarlijkse opleidingsattest “eenvoudige handelingen” beschikken. Welke asbesttoepassingen de aannemer wel mag verwijderen en welke niet, wordt bepaald door de arbeidswetgeving.

Zijn de hechtgebonden toepassingen sterk beschadigd, verweerd of moeilijk te verwijderen? Dan schakel je best een erkend asbestverwijderaar in. Bij niet-hechtgebonden toepassingen ben je daartoe zelfs verplicht. Om de veiligheid te garanderen, werkt een erkend asbestverwijderaar met aangepaste apparatuur en beschermingsmiddelen. De werknemers zijn bovendien speciaal opgeleid voor deze risicovolle werken.

Sancties

Het ontmossen van een asbesthoudend dak is verboden. Zowel de aannemer als de gebouweigenaar riskeren zware kosten voor de reiniging en de sanering van de omgeving en de bodem. En zoals men zegt: een gewaarschuwd man is er twee waard.

De sleutel tot een succesvolle verkoop begint met een professionele schatting!

Andere blogartikels

Alle artikels